Skoči na glavno vsebino

Na prvo decembrsko nedeljo, 3. 12., je Planinsko društvo Sežana za osnovnošolske in odrasle planince organiziralo lažjo pohodniško turo. Planinci, med katerimi je bilo tudi nekaj naših učencev, so se podali na pot po dolini Glinščice, ki je prava zakladnica naravnih in kulturnih lepot ter navdušuje s svojo raznolikostjo in bogato zgodovino. Dolina je od leta 1992 zavarovana kot naravni rezervat.

Reka Glinščica izvira v Sloveniji, nad vasjo Klanec pri Kozini, in teče proti morju po kraških tleh, zato je močno erozijsko delovala ter izdolbla globoko kanjonsko dolino med hribom Stena in Kraškim hribom. Dolina je bila že v antiki pomembna prometna in trgovska povezava med notranjostjo in obalo, kar dokazujejo ostanki rimskega vodovoda in vojaških utrdb, ki smo si jih ogledali ob poti.

Pot nas je vodila tudi po nekdanji železniški progi, ki je bila zgrajena leta 1887 in je povezovala Trst in Hrpelje. Železnica je bila ukinjena leta 1959, danes pa je proga spremenjena v makadamsko cesto, ki je primerna za kolesarjenje in pohodništvo. Ob poti smo opazovali prepadne stene kanjona, ki dosegajo tudi do 300 metrov višine. V teh stenah na različnih plezalnih smereh svoje izzive iščejo plezalci.

O bogati zgodovini doline pričajo še cerkvica sv. Marije, starodavne ledenice, ki so bile namenjene shranjevanju zimskega ledu, ostanki starih mlinov, ki jih je bilo ob Glinščici veliko, ipd.

Med naravnimi znamenitostmi pa nas je poleg reke, ki je žuborela pod nami, navdušil zlasti veličasten slap Supet, ki je eden najlepših kraških slapov. Visok je 15 metrov in pada v globok tolmun, ki je obdan z bujnim rastlinstvom.

Na tem mestu lepo vabimo starše, da v dolini Glinščice, ki leži takoj čez mejo na italijanski strani in v vseh letnih časih ponuja številne možnosti za družinske izlete, kolesarjenje, sprehode in druge aktivnosti na prostem, preživite prosti čas s svojimi otroki.

Alenka Tomazin in Tamara Franetič Bizjak

Ste že prebrali?

Dostopnost