Skoči na glavno vsebino

V nedeljo, 23. 1. 2023 je planinsko društvo Sežana organiziralo pohod za šolsko mladino po Poti vodnih zakladov- “V deželi Brkonje Čeljustnika”. Pohoda se je udeležilo več kot 30 pohodnikov, med njimi so bili učenci iz osnovnih šol Divača, podružnične šole Vreme, osnovne šole Dutovlje ter podružnice Tomaj s starši, spremljale pa so jih mentorice Tamara Franetič, Monika Ščuka in Doroteja Kavčič, ki je tudi predsednica Planinskega društva Sežana.

Ob 8:30 smo se pohodniki zbrali v vasi Famlje, od koder smo krenili po krožni poti po Poti vodnih zakladov, Famlje-Škocjan-Matavun, s povratkom v Famlje.

Med hojo smo imeli nekaj postankov, ki smo jih izkoristili za spoznavanje naravne in kulturne dediščine naših prednikov. Ogledali smo si kale in štirne ter spoznali, zakaj so jih naši predniki  zgradili. Pri gradu Školj smo imeli daljši postanek, kjer smo iskali skriti zaklad ter poslušali pravljico o Brkonji Čeljustniku. Nato smo se spustili v sotesko reke Reke, kjer nam je vodnica Mirjam Frankovič Franetič pojasnila, kako močno je moral “hudič” poganjati kočijo- Šembiljo, da je izdolbla mogočno sotesko ter brezno Okroglica v Škocjanu. Okrog 11:00 smo prispeli do gostišča Ambrožič v parku Škocijanske jame, kjer smo se okrepčali. Od tod je sledil povratek proti Famljam. Pred prihodom na cijl je vodnica otrokom zastavila dve nagradni vprašanji, vezani na zgodbe, ki so jih poslušali med hojo. Otroci so bili na kvizu zelo uspešni! Na koncu nas je pozdravilo še sonce in polni novih vtisov smo se pohodniki odpravili proti domu.

Nestrpno že čakamo naslednji pohod.

Lep planinski pozdrav!

Ste že prebrali?

Dostopnost