Avtor: Janja Černe | Dec 20, 2021 | Novice iz Vrem

Avtor: Janja Černe | Dec 13, 2021 | Novice iz Divače
V soboto, 11. 12. 2021, smo se z učenci 7. in 8. razredov podali na kulinarični potep po Italiji (viaggio culinario attraverso l’Italia). Dogodek se je odvijal na naši šoli, udeležili pa so se ga učenci, ki obiskujejo NIP Italijanščina in IP Turistična vzgoja. Šestošolcev in dela osmošolcev žal ni bilo, saj so bili v karanteni, zagotovo pa bo drugo leto spet priložnost, da dogodek ponovimo in se ga bodo udeležili tudi oni.
Učiteljice smo pripravile delavnice, na katerih so otroci spoznavali Italijo, njeno kulturo in seveda bogato kulinariko.
V geografski delavnici pod vodstvom učiteljice Tine Počkar so učenci spoznavali naravno in družbenogeografske značilnosti Italije. V turistični delavnici pod vodstvom učiteljice Anje Abram so spoznali turistične znamenitosti Italije in jih pravilno umestili na zemljevid. V italijanski delavnici praznovanj pod vodstvom učiteljice Alme Volk pa so učenci utrjevali znanje italijanščine o božično-novoletnih praznikih ter o italijanskih običajih v božičnem času in njihovih tipičnih jedeh.
Sledile so kuharske delavnice, za katere je poskrbela učiteljica Monika Ščuka. Najprej smo šli na tržnico, kjer smo opravili nakup sestavin za pripravo jedi (il mercato). Razdelili smo se na tri skupine: prva je pripravljala našo predjed (l’antipasto) INSALATA CAPRESE, druga skupina je pekla PIZZO kot glavno jed (il secondo), tretja pa se je izkazala s pripravo sladice TIRAMISÙ (il dolce).
Učenci, ki se učijo turistične vzgoje so nam vsem skupaj pripravili prelep praznični pogrinjek, kjer smo vse naše pripravljene jedi tudi poizkusili. Bile so odlične, kar si lahko ogledate tudi na fotografijah. Verjamemo, da se bodo pocedile sline tudi vam.
Na koncu so se tri skupine otrok med seboj pomerile v znanju, ki so ga urili tekom celega dne. Zmagovalci so prijeli sladko nagrado.
Učenci so se res dobro izkazali. Ugotovili smo, da je tak dogodek več kot vreden ponovitve, saj z njim popestrimo naš šolski vsakdan, učenci pa tudi bogato nadgradijo svoje znanje in poznavanje kulinarike, geografije, turizma in gostinstva ter jezika in kulture.
Nasvidenje prihodnje leto…
Učiteljice Tina Počkar, Monika Ščuka, Alma Volk, Anja Abram in Petra Rakovec.
Avtor: Janja Černe | Dec 8, 2021 | Novice iz Divače

Avtor: Janja Černe | Dec 7, 2021 | Naši dosežki
Šolskega tekmovanje iz angleščine, ki je bilo 11. 11. 2021, se je udeležilo 16 učencev osmega in 9 učencev devetega razreda.
Bronasta priznanja so osvojili:
8. razred: Luka Barukčić, Julija Pavletić, Teja Blažič, Marcel Rutar, Lara Boštjančič
9. razred: Tjaša Tominc, Tina Božeglav, Lara Žiberna
Učenec Luka Barukčić je zbral zadostno število točk za uvrstitev na državno tekmovanje.
Tekmovalcem iskreno čestitamo!
Avtor: Janja Černe | Dec 5, 2021 | Naši dosežki
Računalniškega tekmovanja Bober se je 10. 11. 2021 udeležilo 6 učencev, od teh sta dva šestošolca prejela bronasto priznanje: Enej Leban in Rok Bitežnik.
Iskrene čestitke vsem tekmovalcem!
Avtor: Janja Černe | Dec 2, 2021 | Novice iz Divače, Novice iz Senožeč
Prvi sneg je pred dnevi odel našo vas in v zraku je že čutiti praznično razpoloženje. Decembrski tehniški dan je eden tistih, ki je učencem najljubši. Tudi tokrat je bilo tako.
Ko se je vonj po sladkih piškotih začel skrivnostno širiti po hodniku in učilnicah, so postali učenci razigrani in še bolj ustvarjalni. Ob praznični glasbi so hiteli z izdelavo okraskov, v objemu katerih je šola praznično zažarela. Seveda nismo pozabili na voščilnice in na šolsko novoletno jelko, pod katero bodo dobri možje gotovo kaj pustili.
Učiteljice
Avtor: Janja Černe | Nov 30, 2021 | Novice iz Vrem
PŠ Vreme je v sklopu Ekošole vključena v projekt Hrana ni za tjavendan. Pri projektu se učenci učijo odgovornega ravnanja s hrano, pri čemer je poudarek na čim večjem izkoristku hrane, ki jo dobimo za malico in kosilo. Skupaj z učenci zato spremljamo količino zaužite in zavržene hrane (smo ekodetektivi) ter razmišljamo, na kakšen način bi lahko odvečno hrano znova uporabili.
Učenci so tako reciklirali že kar nekaj hrane – posušili so presežek kruha, ga zmleli in reciklirali v krušne drobnite, ki so jih zapakirali v vrečke in odnesli domov. Sadje, ki ostaja od malice, so učenci reciklirali v smutije, kuhana jajca, ki o ostala pri malici, pa smo zmešali skupaj s korenjem in naredili jajčni namaz.
Avtorica: Petra Rakovec
Avtor: Janja Černe | Nov 17, 2021 | Novice iz Divače
V petek. 19. novembra 2021, tretji petek v novembru, bomo tudi na naši šoli in po celi Sloveniji obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že enajsti po vrsti in bo potekal bo pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Navezoval se bo namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskega porekla. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov omogočajo sheme kakovosti Ekološka pridelava, Izbrana kakovost – Slovenija in Integrirana pridelava, s katero se ponašajo kmetijski pridelki oziroma živila, ki so bila pridelana na ekološki način ali s posebnimi lastnostmi kot so sestava, okolju prijazno pridelava, kakovost surovin, dobrobit živali, način krmljenja, dolžina transportnih poti, predelava, hitrost predelave surovin.
Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.
Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, podpirajo pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo ter številni drugi partnerji. Izvaja se z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Pri tem se z različnimi aktivnostmi predstavlja pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbuja k pravilni in zdravi prehrani.
Z vrsto aktivnostmi bomo tudi na naši šoli obeležili ta dan.
Avtor: Janja Černe | Nov 15, 2021 | Protokoli šole
Spoštovani starši,
na podlagi Okrožnice MIZŠ in Protokola Ministrstva za zdravje, prejetih 13. 11. 2021, posredujemo pojasnila in navodila glede samotestiranja učencev od 1. do 9. razreda na šoli (priloga 1).
· Samotestiranje se začne v sredo, 17. 11. 2021. Na šoli ga bomo izvedli v matičnem oddelku učenca ob prisotnosti strokovnega delavca 1. šolsko uro. V sredo naj učenci s seboj prinesejo komplet za testiranje.
Predlagamo, da otrok poskusi samotestiranje pred sredo v domačem okolju ob prisotnosti staršev. V pomoč posredujemo povezavo na videoposnetek samotestiranja, ki ga je pripravil NIJZ (https://youtu.be/Ljc9hG7xsFU).
· Samotestiranje ni potrebno za učence, ki so polno cepljeni ali so preboleli COVID-19, od okužbe pa ni minilo več kot šest mesecev.
· Podpisano izjavo za oz. proti samotestiranju mora učenec prinesti v šolo najkasneje do srede, 17. 11. 2021, oziroma prvi dan prihoda učenca v šolo. Razredničarki naj oddajo tudi izjavo staršev ali potrdilo o izjemah od obveznega samotestiranja (preboleli, cepljeni).
· Učenci, ki samotestiranja ne zmorejo opraviti sami, lahko samotestiranje opravijo s starši ali zakonitimi zastopniki ob dnevih testiranja v telovadnici šole od 7.15 do 7.45. Tester starši podpišejo in oddajo dežurnemu učitelju v telovadnici, ostale odpadke od testiranja pa odvržejo v za to namenjeno vrečko za smeti. V primeru, da so starši več kot 15 minut v šoli, morajo izpolnjevati pogoj PCT.
V primeru nesoglašanja staršev s samotestiranjem učencev v šoli, bodo učenci ostali doma. V skladu s kadrovskimi in tehničnimi zmožnostmi bomo učencem omogočili izobraževanje na daljavo. Žal pa bodo na ta način učenci osiromašeni z razlagami učiteljev, medsebojnimi stiki s sošolci, zato vam, spoštovani starši, svetujemo, da naredite skupaj z nami vse, da bodo otroci obiskovali pouk v šoli.
Ravnatelji in pomočniki ravnateljev sproti pojasnjujemo MIZŠ pomisleke strokovnih delavcev in staršev v zvezi s samotestiranjem učencev. Ob tem vas obveščamo, da bo tudi jutri, 16. 11. 2021, srečanje ravnateljev z MIZŠ, v zvezi z odprtimi in aktualnimi vsebinami povezanimi z začetkom izvajanja Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je bil sprejet 11.11.2021. O morebitnih dodatnih pojasnilih vas bomo naknadno obvestili.
Spoštovani.
Učenci so ob izobraževanju na daljavo v preteklem šolskem letu imeli večje učne primanjkljaje, onemogočeni so jim bili socialni stiki in s tem socializacija, mnogi so živeli v težkih družinskih razmerah, niso imeli tehničnih možnosti za kakovostno spremljanje pouka, mnogi so doživljali hujše psihične stiske. Če se želimo takim razmeram izogniti, moramo vsak zase in vsi skupaj storiti vse, kar je v naši moči, da ohranimo varno in zdravo okolje v šoli ter tako po svojih močeh pripomoremo k zajezitvi epidemije.
Lepo vas pozdravljamo,
ravnateljica Damijana Gustinčič in pomočnica ravnateljice Barbara Skalec Volk.
Avtor: Janja Černe | Nov 13, 2021 | Novice iz Divače
V sredo, 10. 11. 2021, so prvošolci centralne šole Divača imeli prvi kulturni dan z naslovom »Potepanje papirnatega zmaja«. Ta dan je potekal v prepletanju filmskih, bralnih in ustvarjalnih dejavnosti. Najprej so učenci prisluhnili Berantasovi pravljici »BAVBAV«. Izbrano književno delo je del projekta Naša mala knjižnica, v katerega smo vključeni tudi v tem šolskem letu. Vsebino besedila so nato nadgradili z reševanjem zanimivih nalog v Ustvarjalniku in praktičnim delom v obliki izdelovanja ptičje krmilnice. Vrhunec tega dneva pa je bil ogled kratkih, a poučnih animiranih filmov »Potepanje papirnatega zmaja«, ki smo ga izvedli ob sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana. Celotno dogajanje se je nadaljevalo še v naslednjih dneh. V četrtek smo pri likovni umetnosti ptičje krmilnice dodelali in jih v petek napolnjene s semeni odnesli v park Sonček. Tam smo izvedli učno uro spoznavanja okolja. Učenci so prišli do spoznanja, da lahko iz odpadne kartonske embalaže za mleko naredijo nov uporaben in hkrati koristen izdelek, ter na tak način pomagajo naravi in obenem sledijo temeljnim načelom programa Ekošola.
Andreja Trobec in Martina Križman Tavčar
Stran 47 od 50«...4546474849...»