Skoči na glavno vsebino

V sredo, 29. 3. 2023, se je v športni dvorani OŠ Divača odvil dobrodelni koncert z nazivom ‘Šola v naravi za vse!’. To je bilo sklepno dejanje, ki terja predzgodbo, zato naj začnem kar na začetku. Nekje med posledicami draginje in iskanjem rešitev se je rodila ideja, da se na povišanje cen storitev odzovemo proaktivno. Kot nalašč se je pod prsti ravnateljice Damijane Gustinčič ravno tiste dni znašlo vabilo iz leta 1885 – na veselico v Vremski Britof, v prid revnim otrokom, kjer pojejo tudi takratne učiteljice. Režiserka prireditve Tanja Trebec Benedejčič je ob tem dobila idejo za prireditev. Želja je bila povezati učence in učitelje v skupni nastop.

Šola v naravi predstavlja pomembno in zanimivo dejavnost za učence, žal pa so se stroški povišali v poprečju za 30 %. Tega si vsaka družina ne more več privoščiti. V letošnjem šolskem letu so načrtovane štiri šole v naravi za učence 3., 4., 6. in 8. razreda. Predstavljajo pomembno obogatitev vzgojno-izobraževalnega dela znotraj šolske prakse, dodano vrednost učnemu, socializacijskemu, zdravstvenemu in športno-rekreacijskemu vidiku.

Odločili smo se ponuditi tisto, kar znamo najbolje. S svojimi talenti in željo po tem, da bi vsem otrokom naše šole lahko subvencionirali stroške šole v naravi, smo se potopili v delo in sestavljali prireditev. Z veliko resnosti a dobre volje se je koncert začel oblikovati, stvari so padale na svoje mesto. Za izvedbo koncerta takšne veličine je potrebno veliko odrekanja, dobre volje in nenazadnje enote, s katero tržimo vsi – časa. Učiteljica Jerneja, bi zapela eno pesem z mladinskim pevskim zborom? Bodo mažoretke pripravile svojo točko? Bi fantje pomagali nositi stole? Bi lokalna športna in glasbena društva potrdila sodelovanje? Z višjim namenom se je vse sproti odvijalo in tako je teden pred prireditvijo vsak kotiček šole pokal od talentov. Že navsezgodaj so harmonikaši prijetno utrujene učence v večnamenskem prostoru vzpodbujali s svojimi vajami. Mažoretke so pridno vadile vsak prost trenutek. Ita iz 3. a je s svojo lično pisavo napisala vabilo. Ko smo se ostali že odpravljali na igrišče, so tolkalci z vajo šele začeli. Prvi razred je pel cele dneve. Nad vsem je pridno ždela Tanja Trebec Benedejčič, pedagoginja šolske svetovalne službe. Tanja je tista, ki je našla rdečo nit, prepletla vse nastopajoče in med nas povabila tudi odmevnega primorskega glasbenika, ki smo mu zelo hvaležni za pripravljenost in nas je enostavno očaral.

Dva dni pred prireditvijo je bilo vse mravljišče na nogah. Dvorana, sicer športna, se je prelevila v koncertno, izpod pridnih rok Alena Hrvatina in njegovih sodelavcev.

Na dan koncerta se je zapolnil čisto vsak prost sedež v dvorani. Bilo jih je celo premalo za vse, tako so mnogi tudi stali. Obiskovalci so v roke ob vhodu dobili prireditveni list, da so lahko sledili pestremu programu. Začelo se je kar ‘na poskok’, ko so tolkalci z mentorjem Tilnom Miklavcem skupaj z mažoretkami in Polono Šenkinc priredili pravo poslastico za oči. Palice mažoretk v zraku, palice tolkalcev na opnih bobnov. V ritmu so nas zazibali v drugo točko, ko so na oder stopili harmonikaši s spremljavo na bobnu in baritonu, ki so zaigrali nekaj zimzelenih. Mentorica Anita Penko Maslo jih je budno spremljala pod odrom.

Po uvodnih taktih glasbe je pred mikrofon stopila ravnateljica Damijana Gustinčič, ki je prisotne nagovorila o namenu in željah prireditve. 

Bivša učenka Ana Marinšek je pristala na klic dobrote in tako polepšala naslednjih nekaj minut s svojim pevskim nastopom.

Učitelja Ada Škamperle in Martin Fabčič sta na oder povabila najštevilčnejšo skupino nastopajočih – združeni otroški pevski zbor. Ubrano petje kar treh pesmi je dvorano očaralo s svojo simpatičnostjo. Da so bile oči obislovalcev zaposlene, so nastop spremljale gimnastičarke iz Gimnastičnega društva Divača, ki so na blazini izvajale izjemne akrobacije pod mentorstvom Maje Lah.

Zapela je tudi učiteljica Jerneja Škrlj, ki je ob spremljavi mladinskega pevskega zbora očarala.

Gledališki klub je prireditev povezoval z igranimi skeči, kjer je potrebno učencem ‘dati kapo dol’ za pristnost, izvirnost in ravno pravšnji humor. Skozi zgodbo so prikazali medsebojno pomoč vrstnikov sošolki in med glasbenimi točkami ustvarili pravo predstavo.

Zala Hreščak je zapela pesem iz Levjega kralja.  Ob njenem glasu človek težko ostane ravnodušen, s svojo prezenco je pričarala prav posebno vzdušje, kot to ona zna. Hvaležni smo, da se je odzvala našemu klicu dobrote in se rada vrača k nam. Spremljala jo je baletka Sara Uršič, članica Društva ljubiteljev baletne umetnosti Divača, pod mentorstvom Nike Lipolt.

Brez orkestra ne gre. Tudi tokrat ne. Podmladek divaškega pihalnega orkestra z Mitjo Tavčarjem je priskrbel za glasbeno podlago, mažoretke pa so ponovno dvignile palice v zrak.

Učitelja Martin Fabčič in Eva Sluga sta se prvič združila v duet in ob spremljavi prijateljev zapela.

Gledališki klub je svojo zgodbo počasi pripeljal proti koncu. Do njega sta nas popeljali le še dve točki. Učenka Noemi Čok iz drugega razreda je pogumno zapela pred številčno publiko, ob spremljavi mentorice Eve Sluga, ob refrenu pa se jima je pridružil še cel prvi razred, ki je s svojo simpatično in iskreno pojavo zaokrožil nastope vseh otrok.

Na odru se je v lepem številu postavil učiteljski pevski zbor in ponudil brezčasen Dan ljubezni. In bil je res to dan dobrote in ljubezni. Nato se je učiteljem pridružil težko pričakovani Rudi Bučar. Njegovi prezenci se ne stavi mej, komaj jo objame tudi naša športna dvorana. Ni dovolj besed, s katerimi bi se lahko zahvalili za njegovo privolitev v nastop. Z glasom je napolnil čisto vsak kotiček, poslušalci so sledili njegovi dinamiki, od krasne tihe čutnosti, do skupaj odpetih refrenov in ritma s ploskanjem. Navdušeni in polnih src smo večer tako zaključili. Namen je bil dosežen, saj smo skupaj z donatorji, prispevki obiskovalcev in ostalih zbrali kar 8.426,00 eur. Za kar obstaja samo ena, majhna, a dovolj velika beseda: HVALA.

Zapisala: Eva Sluga

Ste že prebrali?

Čeljustniki ponovili lanski uspeh

Čeljustniki ponovili lanski uspeh

Za šolsko ekipo First Lego League je že šesta sezona. V letošnji sezoni se je šolska ekipa Čeljustniki spopadla s...

Prireditev v znamenju rožic

Prireditev v znamenju rožic

»Lepa si, ko te jutro prebudi. Lepa, ko utrujena zaspiš. Lepa, ko se nasmejiš in ko oči napolnijo ti solze« so verzi,...

Dostopnost