Skoči na glavno vsebino

Spoštovani učenke in učenci, dijakinje in dijaki, učiteljice in učitelji ter vsi ostali zaposleni v vzgoji in izobraževanju!

Veseli me, da v novo šolsko leto vstopamo mirno in dobro pripravljeni na izzive, ki so pred nami. Šole bodo varno, spodbudno in vključujoče okolje, predvsem pa prostor, v katerem mladi pridobivate nova znanja in spoznanja, ki vam jih predajajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Prepričan sem, da je pred nami običajno šolsko leto, v katerem bosta znova v ospredju predvsem znanje in ustvarjalnost.

Še posebej dobrodošlico izrekam 20.797 prvošolkam in prvošolcem, ki bodo šolski prag prestopili prvič. Želim vam, da bi se v šoli počutili dobro, pridobili odgovore na številna vprašanja, spletli nova prijateljstva, pa tudi, da jo boste radi obiskovali.

Dobrodošlica velja prav vsem 194.562 učenkam in učencem ter okoli 79.000 dijakinjam in dijakom. Upam, da so za vami prijetne počitnice in da ste po njih že pripravljeni na šolsko delo.

Pomembno sporočilo vsem je, da bomo šolsko leto 2022/2023 pričeli in zaključili v šoli. Ob tem vse lepo naprošam, da upoštevamo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja virusa Covid-19, ki so jih pripravili za to pristojni strokovnjaki.

Šolsko leto, ki je pred nami, bo vsebinsko razgibano, skupaj bom snovali prenovo vzgojno-izobraževalnih programov in programskih dokumentov, vse pa bo naravnano v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja. Čaka nas tudi vrsta drugih vsebinskih izzivov, ki jih bomo reševali skupaj – vse predvsem v dobrobit otrok in mladih, zavedajoč se, da s tem, ko ustvarjamo kakovosten izobraževalni sistem, gradimo uspešno družbo prihodnosti.

In še na nekaj ne pozabimo odrasli. Na varnost otrok in mladih v prometu. Šolske poti bodo v prihodnjih dneh in skozi šolsko leto polne različnih prevoznih sredstev, zato moramo vsi skrbeti za to, da se bodo posebej najmlajši na poti v šolo in iz nje počutili varne.

V šolah razvijamo in krepimo prometno znanje in veščine trajnostnega razvoja, hkrati pa izoblikujemo vrednote gibanja, zdravega načina življenja in pozitivnega odnosa do okolja. Gre za elemente trajnostne mobilnosti, ki jih v vzgojno izobraževalnih ustanovah privzgajamo skozi vse šolsko leto. Poskrbimo, da bomo odrasli zgled odgovornega ravnanja.

Spoštovani učenke in učenci, dijakinje in dijaki, ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji!

Želim vam uspešno šolsko leto, naj bo mirno, spoštljivo, predvsem pa naj bo šola prostor izmenjave pestrega nabora kakovostnega znanja in ustvarjalnosti.

Ste že prebrali?

Čeljustniki ponovili lanski uspeh

Čeljustniki ponovili lanski uspeh

Za šolsko ekipo First Lego League je že šesta sezona. V letošnji sezoni se je šolska ekipa Čeljustniki spopadla s...

Prireditev v znamenju rožic

Prireditev v znamenju rožic

»Lepa si, ko te jutro prebudi. Lepa, ko utrujena zaspiš. Lepa, ko se nasmejiš in ko oči napolnijo ti solze« so verzi,...

Dostopnost