Skoči na glavno vsebino

Na podružnični šoli Vreme  že drugo leto sodelujemo v akciji Teden pisanja z roko. To je vseslovenska akcija, s katero ozaveščamo pomen ohranjanja in pisanja z roko. Organizira jo Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

Danes je tipkanje postalo glavni način posredovanja informacij. Naša pisava postaja manj čitljiva in bolj toga. Sporočilo napisano z roko je bolj osebno, prijazno in predvsem izraža spoštovanje do naslovnika. Več ko pišemo, bolj je pisava tekoča. Pisanje z roko je fina motorična spretnost, ki smo se jo naučili in se razvija samo, če jo vadimo in pišemo.

Letošnja osrednja tema projekta je Pišem z roko, ker … Pisanje z roko spodbujajo s svojimi rokopisi tudi igralka Mojca Fatur, olimpijska zmagovalka in športna plezalka Janja Garnbret in pisatelj, novinar Tadej Golob.

Učenci so v šoli izvedli različne aktivnosti ter se preizkusili v pisanju z roko. Tako je nastala škatla sporočil prijateljstva, ki se je napolnila s sporočili napisanimi z roko. Preizkusili so se v podpisovanju z različnimi pisali, izdelali broške o pomenu pisanja z roko. Učenci 4. in 5. razreda so izdelali plakat z lepimi mislimi ter pri pouku angleščine zapisali zakaj pišejo z roko.

»Pišem z roko, ker je z računalnikom komot, pisava pa je TOP. Osebna, iskrena, kot človek, od vsakega enkratna in posebna.« M.C.  Tako o pisanju z roko razmišlja ena izmed mam, saj smo k sodelovanju  povabili tudi starše in stare starše. Z roko so zapisali pravljice, ki so jih pripovedovali prvošolci ter delili z nami razmišljanja kaj njim pomeni rokopis.

Učenci vseh razredov so pokazali veliko ustvarjalnosti  ter navdušenosti za pisanje z roko. Pozitivna naravnanost učencev se je izražala skozi aktivno delo in ustvarila prijetno delovno vzdušje. Na šolskem hodniku smo pripravili razstavo z vsemi izdelki.

Čeprav se pisanje z roko zmanjšuje, njen pomen ostaja. Pisati z roko pomeni dodati osebno noto, novo vrednost, ohraniti osebni stik. Napisati lastnoročno nekaj izbranih besed je trajen spomin, nekaj kar ogreje naše srce in dušo tudi čez mnogo let.

 

 

 

 

Ste že prebrali?

Pust, pust, krivih ust

Pust, pust, krivih ust

Današnji pustni torek je bil ustvarjalno pisan in igriv. V šolo so navsezgodaj zjutraj prihajale nasmejane maškare v...

Teden pisanja z roko

Teden pisanja z roko

Naša šola je tudi letošnjem šolskem letu ponovno sodelovala v projektu Teden pisanja z roko, ki je potekal od 22. do...

Prihod dedka Mraza

Prihod dedka Mraza

Veseli december je tu, mesta so čudovito okrašena z lučkami in praznično vzdušje se je naselilo vse okrog nas. Za naše...

Dostopnost