Skoči na glavno vsebino

Že leta 1985 je Organizacija združenih narodov prvi ponedeljek v oktobru proglasila za Svetovni dan habitata. V ta namen so vlade in lokalne skupnosti vsega sveta pozvane, da na ta dan usmerijo pozornost na kakovost življenja v mestih in drugih naseljih ter z različnimi aktivnostmi spodbujajo zavest o potrebi za izboljšanje življenjskih pogojev.

Na pobudo programa Igriva arhitektura tudi učenci naše šole že drugo leto zapored na ta dan na šoli izvajamo delavnice, s katerimi sodelujemo na natečaju v okviru VSESLOVENSKEGA DNEVA HABITATA. Le – ta poteka v okviru Meseca prostora v organizaciji Centra arhitekture Slovenije in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

Tema letošnjega natečaja je JAZ, PODNEBJE IN ARHITEKTURA. Prav zato smo se odločili, da bomo z izdelki, ki so nastali v delavnicah predstavili pet načinov novega delovanja, s katerim lahko izboljšamo podnebje. Delavnice so bile plod medpredmetnega povezovanja likovne umetnosti, naravoslovja in spoznavanja okolja. Obenem pa smo ponosni tudi na to, da smo v goste povabili še gojence CUEV Strunjan, enota Divača, ki so nam pri realizaciji naših nalog pomagali. Veseli smo bili, da so nam priskočili na pomoč pri barvanju odpadnih lesenih zabojev, iz katerih bomo sestavili razredni predalnik, njihove pridne mentorice pa so nam iz starih kavbojk sešile priročne torbice, na katere smo sami sešili okrasne modne dodatke.

Iz odpadne plastike je nastalo še pohištvo ( stol in miza) ter talne družabne igre. Med odpadnim materialom smo našli kar nekaj lesa, iz katerega je nastal odličen učni pripomoček, stenski koledar.  Recikliranja papirja so se lotili tretješolci. Komaj že čakamo njihove voščilnice, ki bodo nastale na ročno izdelanem papirju. Okna hišic iz kartona, ki so jih izdelali četrtošolci, pa bodo krasile zavese iz jajčne embalaže. Seveda smo poskrbeli tudi za notranjost izdelanih hiš. Na njihovih stenah bodo stenske slike iz odpadnega furnirja in raznovrstnih semen, pred njo pa bo stala kaširana vetrnica kot znak obnovljivih virov energije.

Končnih izdelkov vam v celoti še ne bomo razkrili, saj se bomo z njimi vsi oddelki PŠ Senožeče potegovali na natečaju. Po zaključku le – tega pa boste ob njih lahko uživali tudi vi.

Nataša Adam

Ste že prebrali?

Dan žena v Senožečah

Dan žena v Senožečah

Ob dnevu žena so se v nedeljo,  10. 3. 2024, na proslavi v Dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah,  v kulturnem programu...

Juhuhu, pust je tu!

Juhuhu, pust je tu!

Pustni torek je privabil v šolo prav posebne učence. Po učilnici so poplesavale princeske, s črkami so se mučili...

Kulturni večer v Senožečah

Kulturni večer v Senožečah

Ker je 8. 2. dan namenjen kulturi, je prav, da smo se tudi z učenci spomnili na našega največjega pesnika, Franceta...

Dostopnost