Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 6. 10. 2022, so sedmošolci odkrivali znamenitosti Dolenjske.

Na začetku svoje poti so se spustili v kraško podzemlje.  Sprehod skozi Županovo jamo se je za marsikoga izkazal za dokaj zahtevnega, saj so skoznjo vodile številne stopnice, ki so se zdaj spuščale, zdaj dvigale, hojo pa so oteževala tudi spolzka tla zaradi obilnega deževja v preteklih tednih. Vseeno se je splačalo potruditi, saj so bili učenci očarani nad lepoto jame, prisrčni so se jim zdeli tudi mali netopirji, ki so počivali na stropu ali jim preletavali nad glavami.

Sledil je postanek na gradu Turjak, kjer jim je vodič predstavil zgodovino gradu in orožje ter opremo srednjeveških vojščakov. Turjaška gospoda je odigrala pomembno vlogo tudi v življenju Primoža Trubarja, čigar domačijo so si učenci ogledali na koncu svoje poti, saj je ravno turjaški grof omogočil šolanje našemu najpomembnejšemu protestantu. Na domačiji so se sedmošolci seznanili z življenjem in delom tega pomembnega Slovenca, opazovali in raziskovali pa so tudi okolico spominske hiše.

Ste že prebrali?

Čeljustniki ponovili lanski uspeh

Čeljustniki ponovili lanski uspeh

Za šolsko ekipo First Lego League je že šesta sezona. V letošnji sezoni se je šolska ekipa Čeljustniki spopadla s...

Prireditev v znamenju rožic

Prireditev v znamenju rožic

»Lepa si, ko te jutro prebudi. Lepa, ko utrujena zaspiš. Lepa, ko se nasmejiš in ko oči napolnijo ti solze« so verzi,...

Dostopnost