Skoči na glavno vsebino

Prvi junijski petek smo jo z divaškimi učenci, tistimi, ki so se v letošnjem šolskem letu najbolj izkazali bodisi na učnem, raziskovalnem bodisi seveda na vedenjskem področju, mahnili proti edinemu narodnemu parku v Sloveniji. Prvi postanek je bil  v Mojstrani, kjer smo v Slovenskem planinskem muzeju izvedeli veliko novega o prvih osvajalskih turah na Triglav in o postavitvi tamkajšnjega Aljaževega stolpa. Muzej je interaktiven in kot tak ponuja poleg vizualnih tudi zvočne informacije.

Ko je bilo sonce najvišje, smo se pogumno odpravili poti severni Triglavski steni, skozi  dolino Vrata. Gozdna pot nas je vodila ob strugi Triglavske Bistrice do slapa Peričnika, ki je visok kar 52 metrov in v srcu zime tudi zamrzne. Do tja je slabih pet kilometrov dobro uhojene poti, za katero smo porabili debelo uro. V povratni smeri si nismo mogli kaj, da ne bi vsaj malo potipali temperaturo vode. Najpogumnejšim med nami je voda segla vse tja do kolen, ostali smo jih le molče občudovali.

Na poti do Radovljice, kjer smo imeli nekaj časa za pozno kosilo in kratek ogled mesta, sta nam strokovni sodelavki iz parka Škocjanske jame, ki je bil tudi glavni pri organizaciji brezplačnega izleta in kateremu se iskreno zahvaljujemo, pripravili kviz z nagradami. Naši učenci so se odlično odrezali!

Za konec smo tudi za vas pripravili nekaj najbolj zanimivih dejstev, ki ji naši učenci poznajo. Ste vedeli, da: 

  • prebiva v Triglavskem narodnem parku okli 7000 rastlinskih in živalskih vrst,
  • je endemit avtohtona vrsta, ki živi samo na določenem kraju (človeška ribica, soška postrv, zoisova zvončica,…),
  • da so se davnega leta 1778 štirje srčni možje prvič odpravili na naš najvišji vrh z namenom, da najdejo železovo rudo,
  • da je duhovnik Jakob Aljaž že leta 1895 dal na Triglav postaviti stolp, ki se je kasneje poimenoval Aljažev stolp.

Hvaležni, da živimo v enem najlepših delov Evrope, vas k ogledu fotografij vabimo spremljevalke Anja, Barbara, Jana in Rosana z učenci.

Ste že prebrali?

Dostopnost